Monday, December 31

New Year Checklist

HEALTH

❄ Drink plenty of water.

❄ Eat Breakfast like a king, Lunch like a prince & Dinner like a beggar.

❄ Live with the 3 E's-Energy, Enthusiasm & Empathy.

❄ Make time to pray.

❄ Play more games.(not just only badminton)

❄ Read more books than you did in 2012.

❄ Sit in silence for at least 10 minutes each day.

❄ Sleep for 7 hours.(Definately immposibble to make it for each day)

❄ Take a 10-30 minutes walk daily And while you walk, Smile.


PERSONALITY

❄ Don't over do. Keep your limits.

❄ Don't take urself so seriously.  No one else does.

❄ Don't waste your precious energy on gossip.

❄ Dream more while you are awake.

❄ Envy is a waste of time. You  already have all you need.

❄ Forget issues of the past. (Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present Happiness)

❄ Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate  others.

❄ Make peace with your past so  it won't spoil the present

❄ No one is in charge of your  happiness except you.

❄ You don't have to win every argument,Agree to disagree.


SOCIETY

❄ Call your family often.

❄ Each day give something good  to others.

❄ Forgive everyone for everything.

❄ Spend time with people over  the age of 70 specially your parents  & under the age of 6.

❄ Try to make at least three people smile each day.

❄ What other people think of you  is none of your


LIFE

❄ Do the right thing!

❄ GOD heals everything.

❄ However good or bad a situation is, it will  change.

❄ No matter how you feel,a up,Dress up and Show up. The best is yet to come.

❄ When awake in the morning thank GOD for it.

❄ Your Inner most is always  happy. So, be happy


p/s:I'll try my best for each point for this new year ahead.Caio!Stay positive vibes and ignore negative ;)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, December 17

Just A Little Babble

Dalam fasa mengharungi kehidupan realiti yang lebih nikmat dan harmoni.Pulang bekerja dalam seminggu 10 malam hingga 12 malam dan 'bernasib baik' esuk paginya pulang ke rumah tak bernasib baik petang esuknya pulang!Yes that's the best reason for about 6 months not updating the blog.And oh yeah i am now working for-not-very-new architect firm.Acehceh.



Friends are married,getting married,having babies,having a good job.What a life weh. The past getting increases and the future recedes people!You just get into first phase of reality life elly!Tempuhi dengan penuh positivity vibes and less negativity.Surrounding with people more experiences and older [;p] mengajar secara diam how to manage ourself become more mature.

Experiences give you maturity!

Beberapa photo-kehilangan-6bulan-di blogspot.com ;p










Last but not least, I cant get enough for this prize fighter!

"She's a famous architect,like Frank Llyod Wright"

GUTE NATCH!

Friday, June 1

How Hard is Life

Since sekarang ni jarang sekali untuk update blog,maka topik-topik perbincangan entry akan menjadi lebih serius dan peribadi.(Ceh macam sebelum ni tak peribadi)


Genap 10 bulan masuk ke alam pekerjaan memang life begitu tough escpecially untuk manage kewangan.Bila dah bekerja untuk minta duit ibu dan ayah adalah sesuatu yang perlu dihindari,sebalik memberi duit kepada mereka.Tanggungjawab untuk ini sudah bermula dari saat ini.
Know what,bila sampai ke level SEKARANG ;level survive dan independent dengan duit sendiri banyak mengajar untuk spent money more wisely and careful for kereta, minyak, billssss, savings, maintenance, etc..And wonder macam mana ibu ayah boleh begitu survive dengan 6 orang anak semuanya ;(
Kadang-kadang keinginan mengatasi keperluan,situasi begini memang sukar nak diubati tapi boleh dibendung :)
Handbags,shoes,food,gadgets semua tu rasa nak beli bila gaji mula masuk tapi perlu careful sangat-sangat bila ada perkara lagi penting perlu diutamakan.Sometimes terpaksa ikat perut untuk hal-hal tersebut.Lumrah kehidupan kan?Kalau dulu time study tak terbatas spent duit 'joli' sana sini sebab duit sponsor kan of course lah!HEHE Sekarang pun 'joli' juga tapi careful sangat sebab joli duit sendiri sungguh menakutkan bila habis ke arah yang laghooo' HAHA..
LIFE NOWADAYS QUITE TOUGH!Thats why jarang update blog.HAHAALASAN! Everytime gaji je then akan list down semua payments pasti akan ingat ayah sebab wonder macam mana dia boleh survive,spent duit untuk family.Dulu teringat masa raya kecik-kecik macam-macam nak baru,bila tanya ayah "Ayah tak beli ke kasut baru raya?" "Ayah tak apa asal anak ayah ada kasut raya baru".Pengorbanan seorang bapa.
Bila teringat balik memang motivate diri sendiri,jangan terlalu merungut bila duit tak cukup syukur dengan apa yang mampu :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 1

Aktiviti Mensihatkan Jantung


Oh Hello March!Since 28th October 2011,it's been 5 month i didn't update this sawang blog.HAHA.Sawang,Kerawang,Terabai Blog itu mungkin sesuai untuk header di atas ;p

Bulan ke-7 sebagai assistant architect.It's very tough and I need to be strong for it!Yes you caaaan Suehaily Mohd Jiwa.

Disebabkan kehidupan begitu tough saya memerlukan kesihatan tubuh badan yang 'tough' juga.Oleh itu,aktiviti mensihatkan jantung adalah sangat diperlukan untuk masa kini.BADMINTON.Yeah ia adalah badminton sebagai aktiviti terpilih untuk mensihatkan jantung!

Planning untuk bermain pada awalnya untuk suka-suka riang gembira kini sudah menjadi aktiviti wajibulghunah every weekend.Keep it up semua.

She's our sifuuuu badminton!

Si baju biru amateur tapi tidak kepada si baju merah tersebut

Geng awalan untuk pertubuhan aktiviti mensihatkan jantung

My partner and sifuuu

Double lawanan

Geng yang masih kekal untuk aktiviti mensihatkan jantung TEHEE

Aktiviti shopping/berjimba beramai-ramai di MALL sudah tidak relevan untuk usia sebegini.Kami memerlukan aktiviti yang sihat lagi cargas agar jantung kuat dan badan sasa?No,badan sihat.HEHE.

Level amateur kini sudah meningkat ke level intermediate (kononnya).Alaaa okay lah tu kot untuk 4 minggu terawal ni.HEHE

Anyone wanna join for 'aktiviti mensihatkan jantung'?
Jooommm JJB Badminton Court Setapak
!



photo credit to Syahrina Akhil