Friday, June 1

How Hard is Life

Since sekarang ni jarang sekali untuk update blog,maka topik-topik perbincangan entry akan menjadi lebih serius dan peribadi.(Ceh macam sebelum ni tak peribadi)


Genap 10 bulan masuk ke alam pekerjaan memang life begitu tough escpecially untuk manage kewangan.Bila dah bekerja untuk minta duit ibu dan ayah adalah sesuatu yang perlu dihindari,sebalik memberi duit kepada mereka.Tanggungjawab untuk ini sudah bermula dari saat ini.
Know what,bila sampai ke level SEKARANG ;level survive dan independent dengan duit sendiri banyak mengajar untuk spent money more wisely and careful for kereta, minyak, billssss, savings, maintenance, etc..And wonder macam mana ibu ayah boleh begitu survive dengan 6 orang anak semuanya ;(
Kadang-kadang keinginan mengatasi keperluan,situasi begini memang sukar nak diubati tapi boleh dibendung :)
Handbags,shoes,food,gadgets semua tu rasa nak beli bila gaji mula masuk tapi perlu careful sangat-sangat bila ada perkara lagi penting perlu diutamakan.Sometimes terpaksa ikat perut untuk hal-hal tersebut.Lumrah kehidupan kan?Kalau dulu time study tak terbatas spent duit 'joli' sana sini sebab duit sponsor kan of course lah!HEHE Sekarang pun 'joli' juga tapi careful sangat sebab joli duit sendiri sungguh menakutkan bila habis ke arah yang laghooo' HAHA..
LIFE NOWADAYS QUITE TOUGH!Thats why jarang update blog.HAHAALASAN! Everytime gaji je then akan list down semua payments pasti akan ingat ayah sebab wonder macam mana dia boleh survive,spent duit untuk family.Dulu teringat masa raya kecik-kecik macam-macam nak baru,bila tanya ayah "Ayah tak beli ke kasut baru raya?" "Ayah tak apa asal anak ayah ada kasut raya baru".Pengorbanan seorang bapa.
Bila teringat balik memang motivate diri sendiri,jangan terlalu merungut bila duit tak cukup syukur dengan apa yang mampu :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

Adian said...

*gesekan biola mula berkumandang start baca tajuk*
bertabahlah menjalani kehidupan. bersusah2 dahulu bersenang-senang kemudian

Suehaily Mohd Jiwa said...

adian:chewah nasihat dari orang yang dah berpengalaman aka orang dah tua!HAHAHA